Uppdatering 2020-07-12: Pga corona pandemin har mycket ändrats kring flyg etc vilket läsaren behöver känna till.

Sammanfattning

Australien är ett superhärligt land som gav mersmak. Förutom att man måste se upp för de farliga djuren och insekterna samt solstrålningen så är det enkelt att vistas där.

På västkusten kring Perth finns mängder av långa och fina sandstränder perfekta för kitesurfing. Området har många kitespots och man kan välja plattvatten eller vågor. Appen NavigatorPlus ger bra vägledning till de flesta kitespotsen.

På grund av hajarna skulle jag inte rekommendera Australiens västkust för nybörjare inom kitesurfing, dvs de som ännu inte är stabila och kan hålla kiten i luften eller lätt tappar brädan. Åtminstone för nervernas skull…

Det är dock ovanligt att hajar attackerar människor

Jag hade tänkt åka ensam men i sista stund kom min son Richard loss från jobbet och följde med vilket var riktigt kul. När jag skriver vi i texten menar jag honom och mig. Han reste från Stockholm med Qatar airways och jag från Köpenhamn med Emirates. Det fina var att våra resor gick helt parallellt så både dit och hemresorna skedde under samma tidpunkter.

Disclaimer:Jag tar inget ansvar för om något av råden inte skulle stämma utan det är upp till läsaren att kontrollera och förhålla sig till gällande regelverk. Jag beskriver hur det fungerade under min resa.

Flyg

Bra flygbolag om man inte söker de absolut billigaste resorna. Åker man från Stockholm eller Köpenhamn med något av dessa två bolag blir det endast ett byte, Dubai respektive Doha. Åker man från Göteborg tillkommer en mellanlandning pga att inget av bolagen flyger direkt från Landvetter.

 • Emirates
  • Stora plan redan från Köpenhamn
  • Byte i Dubai
  • Bra service
  • Deras app krånglar lite men fungerar i stort
  • 30kg incheckat bagage tillåts och man kan fördela på flera väskor. I bagaget får man ha sportutrustning utan att betala extra. Det finns en storleksgräns men de verkar inte hålla så hårt på den och jag klarade mig utan extra avgift. Storleksbegränsningen innebär att höjd+längd+bredd inte får överskrida 150cm. Min kitebag var 150cm lång men de tog som sagt inget extra betalt. Det var enda väskan jag hade med mig. Det viktigaste är att hålla sig inom viktgränsen. Angående storleken har jag läst på forum om att just Emirates brukar vara generösa med den delen.
  • 7kg handbagage
 • Qatar airways
  • Byte i Doha
  • De ser ut att ha uppgraderat sin bagagepolicy och tillåter åtminstone på vissa flyg 30kg incheckat bagage.
  • 7kg handbagage
  • Bra service.
  • Inte lika mycket resenärer som hos Emirates under vår resa

Visum

Alla besök i Australien kräver visum. För turister räcker det med ett e-visitor visasom man söker via Australian Governments siteoch det är gratis. Notera att det finns andra sidor som man kan söka e-visitor visa på men det är bara mellanhänder som tar betalt för något som är gratis.

Boende

Jag hade tillgång till en lägenhet via en bekant och slapp leta boende men för den som behöver hitta ett boende listas här några alternativ:

Utsikten från vår balkong. Stranden var jättefin precis utanför men man fick egentligen inte kita där utan antingen några hundra meter uppåt vid Dutch Inn eller någon km söderut vid Leighton.

Internet

Vodafone har billig abonnemang för mobilt internet. Jag fick 15GB för 20 AUD (ordinare pris 40 AUD). Av någon anledning fick jag vid laddning genom Vodafones app igen 15GB fast jag bara betalade för 10GB. Det kostade 40 AUD.

Enligt någon av Facebook grupperna nedan finns två andra operatörer som kan vara bra att jämföra med. En parameter är täckningsgraden vilket kan vara olika mellan operatörerna.

Körkort

Man måste ha internationellt körkort för att få köra i Australien. Det söker man via Motormännen och det kan antingen göras på deras kontor på Fridhemsplan i Stockholm eller via nätet.

Det tar lite tid att få kortet så vänta inte för länge med att göra ansökan.

Hyrbil

För att hyra bil krävs att man har ett internationellt körkort men annars är det inga skillnader mot att hyra på andra platser.

Hyrbilsfirmani Cottesloe som vi hyrde vår bil från

Om man vill hyra motorcykel så hittade jag denna uthyrare i Perth. Jag var riktigt sugen på att hyra en MC men det fanns inte tid för det under denna resa.

Trafik

Australien har vänstertrafik men det är enkelt att hitta och köra. Ett tips är att använda Waze som navigator om man har möjlighet till mobilt bredband. Jag hade med en extra telefon som jag använde som hotspot både i lägenheten samt när vi åkte bil eller var på stranden.

Om man behöver kartor utan att vara uppkopplad är Maps.meär en jättebra app. Man väljer vilka kartor man behöver och laddar ner dem till mobilen. Sen kan man antingen bara scrolla runt på kartan eller använda navigeringsfunktionen.

Valuta

Valutan är AUD, Australiensikt dollar. Kursen ligger på ca 6,5kr

Man behöver inga kontanter utan kan handla allt på kort. De är mycket för att ”blippa” kontokortet istället för att sätta in det i terminalen. På den delen har de kommit längre än här i Sverige.

Kitespots

Appen NavigatorPlusger en bra vägledning för de flesta kitespots. Värt att notera är om man köper ”World Bundle” i appen så ingår inte Europa vilket är mindre bra.

Jag kitade på följande spots

 • Cottesloe – Dutch Inn
 • Safety Bay – The Pond
 • Safety Bay – Utsidan
 • Margaret River(Gnarabup) – Boat Ramp

Andra spots jag kikade på

 • Margaret River – Flera grymma spots för vågsurf och vågkite. En del av dessa är utmanande även för locals
 • Woodman point – Jag hade tänkt kita här men vinden var för dålig vid de tillfällen jag var där. Annars är det en bra kitespot med möjlighet att få både vågor och plattvatten.

Hajar

Hajar är en realitet och kan inte negligeras men så vitt jag vet så har ingen kitesurfare någonsin blivit attackerad av en haj. Störst risk är om man kraschar kiten eller tappar brädan och måste ligga och bodydragga en längre stund. Hajarna kan i många fall finnas väldigt nära stränderna.

Vid flera tillfällen stängde de stränderna där vi var pga att hajar setts i nära stranden. Vid ett tillfälle skulle jag precis ut på vattnet när livräddarna kom förbi med en gummibåt och ropade SHARKS så vi fick avbryta kitesurfandet en stund.

Det är endast ett fåtal stränder som är bevakade för hajar men kitespoten Duch Inn som ligger i anslutning till Cottesloe Beach bevakas också pga att den ligger i anslutning till den stranden. Det var också på Dutch Inn som jag kitade mest.

De hajar som framför allt finns i området är vithaj, tigerhaj, tjurhaj och till viss del hammarhaj. Tigerhaj(tiger shark) är världens näst farligaste och tjurhajen (bull shark) är den farligaste hajen för människor. Tjurhajen kan leva i sötvatten vilket gör att den ofta förekommer i Swan River.

Information om tigerhaj på wikipedia

Håll koll på hajaktiviteten via siten Sharksmart

Vattentemperatur

Vattentemperaturen kan man se på karta på Seabreeze.com.au och i deras app. Den ligger kring 19-20 grader men kan under sommaren gå upp mot 25 grader.

Utrustning

Jag hade med följande kiteutrustning. Från början tänkte jag ta med en kite till, en OR Flite 14,5m men med den klarade jag inte viktgränsen för bagaget så den fick stanna hemma.

Man klarar normalt sig väldigt bra med en 7-8:a och 10-12 beroende på vikt och erfarenhet.

Kites

 • Ocean Rodeo Prodigy 8m 2017
 • Ocean Rodeo Flite 10m 2015

Bommar

 • Ocean Rodeo Control Bar
 • Ocean Rodeo Stick-shift bar

Selar

 • Ocean Rodeo Session 3.0 storlek M – svart
 • Ocean Rodeo Session 3.0 storlek S – vit

Kitebrädor

 • Crazyfly Raptor Pro LTD 136×41 2015 med standard pads
 • Crazyfly Raptor LTD 132×41 2017 med HEXA bindning

Kamera

 • GoPro Hero6 Black

Våtdräkt

Vi klarade oss bra med shortys med långa ärmar. 2mm och 3mm. Vid enstaka tillfällen var det någon/några som körde bara med shorts. På kitespoten The Pond som ligger lite skyddad var det varmare vatten eftersom det var lite grundare och den ligger skyddad. Under vintersäsongen (svenska sommaren) kan det vara bra med en vanlig sommardräkt.

Forum och siter

seabreeze.com.au – Både väder och forum

sharksmart.com.au– Information om hajaktivitet och allmän information om hajar

Väder och vind

Seabreeze.com.au – Via denna site får du all information du behöver om vind och vågor. Den är väldigt utförlig och informativ. På siten kan du få information om vädret, vågor, vind m m. De har även olika forum som du kan registrera dig på. Jag fick bra information om t ex våtdräkt via det.

Appen Seabreeze – Ger till enkel tillgång till informationen från Seabreeze på din mobil

Under min vistelse var vinden väldigt mycket upp och ner vilket jag fick höra var ovanligt. En dag blåste det kring 30knop och andra dagar 15-20 knop och sen var det i princip lugnt ett antal dagar. Det blev ändå några riktigt bra sessions med 8:an och 10:an. Veckan efter att jag kommit hem blåste det 20-30 knop nästan hela veckan.

Några Facebook grupper

Svenskar i Australien

Svenskar i Sydney

Twitter

@slswa – Surf Lifesaving WA

Appar

 • NavigatorPlus
 • Maps.me
 • Waze
 • Seabreeze
 • Beachsafe

Kiteshops

Det finns ett antal kiteskolor och kiteshops i området. Jag var i kontakt med Soul kiteinför resan för att kolla pris på att hyra bräda samt att kolla om jag kunde köpa en pump av dem.Soul kite

Lebendig kite

Farliga djur

Vi stötte på en tigerorm när vi var ute i skogen i södra delen av Australiens västkust. Det är tydligen få av australiensare som sett en live men vi lyckades nästan trampa på den.

Det finns allmänt mycket ormar och på många platser nära stränderna varnar de för att ormar finns i snåriga partier.

En australiensare som jag pratade med sa att man skall se alla ormar som giftiga eftersom de kan se lite olika ut även om det är samma typ av orm.

Åtgärder om man blir biten av en orm: Håll dig blickstilla och linda hårt över bettet så att giftet inte sprider sig. Tillkalla hjälp och försök ange vilken typ av orm det var. På alla sjukhus har de motgift och så länge man inte fått i sig för mycket gift och kommer under vård klarar sig de flesta.

Det skall finnas åtminstone två typer av maneter som är farliga men vi såg bara några ofarliga varianter.

Det finns även giftiga spindlar. En liten svart spindel med ett rött streck bak på kroppen, Redback SpiderLatrodectus hasselti, som tydligen finns i hela landet samt den ännu farligare spindeln, Sydney Funnel-Web SpiderAtrax robustus. Den senare finns endast i Sydney och området kring Sydney.

Ågärd vid spindelbett: Linda hårt över bettet och ta dig till ett sjukhus.

Information om spindlarna har hämtas från en annan blogg

Video och bilder

När vi kitade i Safety Bay fick jag till några bra Darkslide-trick och skall lägga upp här när jag redigerat filmerna.

error: Content is protected !!